Instalare Guest Additions pentru CentOS 6.5

Este un program cu care putem folosi masine virtuale.

Moderator: HAMOR

laszlo.zsigmond
Mesaje: 41
Membru din: 21 Mai 2012, 12:30

Instalare Guest Additions pentru CentOS 6.5

Mesajde laszlo.zsigmond » 19 Iun 2014, 10:25

Guest Additions inseamna o extensie la VirtualBox cu care se integreaza sistemul de operare virtuala cu sistemul de operare gazda. Sub integrare intelegem abilitatea de a folosii intre sistemele de operare gazda si virtuale clipboard-ul, functia drag&drop, etc. si mai important pentru noi: abilitatea de a partaja cataloage de la sistemul gazda cu cele virtuale.

CentOS 6 are probleme de compatibilitate cu Guest Additions care pot fi rezolvate prin urmatoarele comenzi, ordinea este importanta!

Montare VirtualBox Guest Additions din meniu sau prin tastatura: Host+D (mod implicit tasta Host este tasta Ctrl de la dreapta)

Cod: Selectaţi tot

yum update kernel*
reboot
rpm -Uvh http://dl.fedoraproject.org/pub/epel/6/i386/epel-release-6-8.noarch.rpm
yum install gcc kernel-devel kernel-headers dkms make bzip2 perl
KERN_DIR=/usr/src/kernels/`uname -r`
export KERN_DIR

De la unde am montat VirtualBoxGuestAdditions, de exemplu:
/media/VirtualBoxGuestAdditions
sa rulam scriptul de instalare prin:

Cod: Selectaţi tot

./VBoxLinuxAdditions.run

Dupa ce am completat instalarea cu succes, putem activa shared clipboard, drag&drop si se poate configurat cataloage partajate care vor fi montate implicit in /media/sf_NumeCatalog.

Dar este posibil sa montam cataloagele partajate unde vrem noi: de exmplu partajez C:\partajat prin adaugarea lui ca si shared folder in setariile Virtualbox cu eticheta "partajat", creez un catalog pentru punctul de montare (ex. mkdir /home/numeutilizator/gazda) si montez prin comanda:

Cod: Selectaţi tot

sudo mount -t vboxsf -o uid=1000,gid=1000 partajat /home/numeutilizator/gazda

Nu se recomanda partajarea cataloagelor personale ca si My Documents, sa evitam si folosirea caracterelor speciale si spatiilor in numele cataloagelor partajate.

:!: Pentru a folosii cataloagele partajate prin VirtualBox trebuie sa mai adaugam utilizatorul nostru sub CentOS in grupul vboxsf si fuse.
Se pot proceda in mod grafic prin meniul principal din CentOS: System > Administration > Users and Groups > Selectare utilizator > Properties
Sau printr-o comanda terminal:

Cod: Selectaţi tot

useradd -G vboxsf numeutilizatorMai multe informatii despre partajarea cataloagelor prin [url]VirtualBox de la: http://www.virtualbox.org/manual/ch04.h ... redfolders[/url]

Înapoi la “VirtualBox”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator